
Jag hade svårt med ett argument från nyliberalerna. Den amerikanska drömmen. Vetskapen om möjligheten att lyckas i ett samhälle som har en hög genomsnittlig levnadsstandard gör alla medborgare lyckligare menade dom. Välstånd och drivkraft. Låter självklart och följer det sunda förnuftet. Eller hur?
Den bluffen var svår att motbevisa. Tills jag av en slump läste "Statussyndromet" av den engelske statistikern sir Michael Marmot. Ingen vänstertok precis. En ytterst korrekt fördomsfri skeptiker som med omfattande statistiska bevis från många grupper och länder visar hur det faktiskt är.
Underbara nörd!
Marmot kan slå fast att människan jämför sig med sin sociala omgivning. Vi är mycket känsliga för vår plats i hierarkin. Vår sjuklighet och livslängd avgörs av vår plats i den sociala statusskalan. Det förklarar det mycket förbryllande faktum att livslängd och hälsa på det fattiga och ofria Kuba är lika hög som i möjligheternas USA.
Undantaget ren svält och armod lever befolkningen längre och är både friskare och lyckligare i ett fattigt land med små sociala skillnader än i ett rikt land med stora klyftor.
Hög standard kombinerat med små statusskillnader är oslagbart. De skandinaviska högskatteländerna leder skyhögt över länder med nyliberala friheter.
En ren avrättning av nyliberalismen tänker man. Lyckligt. Dom kan väl inte fortsätta med social segregering nu när Marmot bevisat konsekvenserna? Att öka sociala klyftor eller att ta ut några lågpresterande varje år och skjuta dom har ju samma effekt på den genomsnittliga livslängden.
Men så händer det otänkbara. Centerpartiet, den svenska nyliberalismens spjutspets, bjuder in Marmot till ett seminarium i Stockholm! Jag har försökt få reda på om dom förstod vad han sa, men svaren är en ganska luddig sörja garnerad med mantrat om utanförskap. När det regnar kunskap har den dumme inga öron.
Jag börjar bli rädd för att alliansen tror att dom med piskor och hot kan få hela befolkningen att kravla sig över genomsnittet. Ingen blir kvar på den nedre halvan! Sim salabim.
Jag tror inte de förstod. I deras inbjudan har de fastnat för en mening men missat budskapet. Jag vill som vanligt påminna om att intelligensen är normalfördelad.
SvaraRaderaGoogles cache av centerpartiets hemsida:
2008-11-05 12:30
Materiell standard, livsstil och tillgång till sjukvård är av stor betydelse för hälsa och välbefinnande. Av stor betydelse är också ojämlikhet, utanförskap och vanmakt som leder till sjukdom och kortare livslängd.
Dessa orsakssamband har studerats i banbrytande undersökningar välden runt av Sir Michael Marmot, professor i epidemiologi och folkhälsa vid University College London och chef för International Center for Health and Society.
Marmot är också ordförande i WHOs globala kommission om hälsans sociala bestämningsfaktorer och författare till boken ”The status syndrome”, svensk översättning: ”Statussyndromet”, Natur och Kultur 2006.
- Den som inte blir belönad för sina ansträngningar och inte kan påverka sin vardag riskerar att drabbas av ohälsa. Detta samband är mycket intressant när vi diskuterar politiska lösningar för att bekämpa ojämlikhet och utanförskap. Vetenskaplig evidens måste in i det politiska beslutsfattandet, säger riksdagsledamoten Lennart Levi (c), initiativtagare till seminariet och professor emeritus i psykosocial miljömedicin.
Seminariet genomförs som ett led i Centerpartiets framtidsdialog, som syftar till att utveckla och förnya partiets politik, läs mer på www.framtidsdialogen.se.
Tid: Onsdagen den 12 november 2008 kl 13.00-15.00
Plats: Riksdagens andrakammarsal, Riksgatan 2
Medverkande:
Sir Michael Marmot, professor
Maud Olofsson, vice statsminister, näringsminister och partiordförande (c)
Kenneth Johansson, riksdagsledamot (c), ordförande i riksdagens socialutskott
Annika Qarlsson, riksdagsledamot (c), vice gruppledare, förbundsordförande för Centerkvinnorna
Lars Weinehall, professor, Umeå universitet
Lennart Levi, riksdagsledamot (c), professor em, Karolinska institutet