Inspirerad av Erik Svenssons utmärkta blog
http://biologyandpolitics.blogspot.com/2009/03/vart-ar-humanisterna-pa-vag.htmlkommer här lite egna funderingar om Humanisterna.
När man hittar en grupp som delar ens åsikter är det lätt att inbilla sig att man har allt gemensamt. Eller hur?
Jag gick med i Humanisterna 2007. Det kom sig av att jag hittat deras debattblog, som nu upphört, och anat att där fanns engagemang som jag gillade. Strävan efter ett samhälle helt opåverkat av religion och vidskeplighet. Hyllande av vetenskap, analys och ifrågasättande. Människan som det sociala samhällets fundament. Alla individers lika värde tolkat på ett sätt som var befriat från politiska övertoner.
Det började inget vidare. Redan i första numret av medlemstidningen Humanisten trillade det ur en reklambilaga från kamporganet Neo. En extrem nyliberal tankesmedja där människans lika värde är lika deformerat som hos Sverigedemokraterna. Ur leende munnar kommer förment omtänksamma åsikter som döljer statsfientlighet, självberömmelse och hat.
Inte våra åsikter sa Humanisterna, vi behöver pengar. Men ändå?
Vilka andra är med i H, undrade jag. Vad är det för människor? I Stockholm samlas vi en tisdag i månaden på pubkväll. Avspänt och trivsamt. Litet föredrag och mycket snack runt borden. Bara människor som intresserar sig för livsfrågor. Härligt.
Men snabbt inser man hur svårt det är med intresseföreningar. Vi har något lite gemensamt och massor som skiljer oss åt. Här är en salig blandning av bakgrunder och åsikter. Några hävdar att elallergi är ett faktum eftersom det finns folk som säger att dom lider av det. Någon tycker skatt är stöld. Någon hoppas på reinkarnation. Några är rika, några hankar sig fram, många av oss är rätt udda.
Jag känner stor sympati med FI som försökte ignorera hela klassproblemet och ha Witt-Brattström och Tina Rosenberg i samma gäng. Tjena!
Vad kan man enas om när man har helt olika behov?
För Humanisterna är det motståndet mot religion. Det är lite tunnt tycker jag eftersom öppna dörrar inte är så svårt att slå in. Ingen tror på riktigt att gud finns.
Jag menar att det enda som kan samla intressegrupper i fruktbara diskussioner och hållbara konstellationer är att erkänna att allt handlar om hur vi fördelar makt.
Gud, äganderätt, hudfärg, kultur, frihet, demokrati är bara olika medel mot våra skilda mål att behålla, erövra eller dela med oss.
Klasskampen är inget kommunister hittat på. Det är det enda vi alla ägnar oss åt.